Stem voor de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs!

Gouden Gelderse Roos

De werkgroep Bouwhistorie van onze vereniging is genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos. Het zou geweldig zijn om deze gemotiveerde club vrijwilligers op deze manier in het zonnetje te zetten.

U kunt uw stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dat kan tot en met 4 oktober. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. U kunt op meerdere projecten een stem uitbrengen. Per e-mailadres is één stem per project toegestaan. Uitgebrachte stemmen zijn niet direct zichtbaar op de website. Pas na controle op geldigheid worden de aantallen aangepast.

Bekijk de inzendingen hier en breng meteen uw stem uit!

Daarnaast zal de vakjury bepalen welke inzendingen in aanmerking komen voor de juryprijs. De shortlist voor de juryprijs wordt in september bekend gemaakt. De prijsuitreiking van beide prijzen vindt plaats tijden de Gelderse Landdag op 15 november in Theater Lindenberg in Nijmegen.


Tijdschrift Zutphen: Onse weemoedige ende droefflicke claegen

Omslag2019 2

De omslag van het nieuwste nummer van het tijdschrift Zutphen illustreert een van de dieptepunten uit de Zutphense geschiedenis. Zutphen leed vijf jaar onder de wreedheden van de troepen van Don Frederik, zoon van Alva.

Er is meer. Wist u dat er nog niet eens zo lang geleden hooibergen in de stad zijn geweest, ook al waren ze allang verboden vanwege brandgevaar?
En er is ook goed nieuws. Eindelijk is bekend hoe het zat met die boeken uit de Librije in de oorlog, dank zij een zoon van de redder van die boeken: koster Kiezebrink. Natuurlijk staat er nog meer in, zoals altijd. Dus lezen!

Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen.

Klik hier voor de inhoud!

Uitnodiging opening en expositie van het Project Tramweg Zutphen - Emmerik.

Op 2 november 1900 werd de rechtsvorm Tramweg Maatschappij ‘Zutphen Emmerik’ opgericht (ZE). Op 10 september 1902 werd de verbinding feestelijk geopend . Eind 1952 werd het traject Baak- Hummelo opgeheven.

Dit stukje unieke geschiedenis moet namens de initiatiefnemers de blijvende aandacht krijgen die het verdient. Als juist blijkt dat een van deze initiatiefnemers ook nog authentieke spoor in bezit heeft, vormt dit het startpunt van het project “Tramweg Zutphen Emmerik’. Een echt stukje Achterhoekse en Baakse (tram) geschiedenis.

We willen op zaterdagmiddag 15 juni 2019 het Tramspoor openen en een informatiepaneel onthullen.

Ook de Historische Vereniging is hierbij aanwezig. We trappen hier af met het op de kaart zetten van de tramlijn op onze website www.zutphenopdekaart.nl.

We hopen hier alle foto's die beschikbaar zijn van de tram een plekje te kunnen geven ondersteund door veel historische informatie.


Lees meer

Rondleiding Joodse begraafplaats Zutphen

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen organiseert op 24/25/26 mei het weekend van de begraafplaatsen en organiseert activiteiten zoals rondleidingen.

De N.I.G. De Stedendriehoek doet mee op vrijdag 24 of zondag 26 mei (niet 25 mei in verband met de Sjabbat) op de Joodse begraafplaats in Zutphen,  Meijer Groenpad 1 ( voorheen weg naar Vierakker).

U kunt zich opgeven of U in de ochtend of in de middag de rondleiding wilt mee lopen. Graag even een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Excursie naar de toren en kerk St. Jan

Vanwege het grote aantal belangstellenden is er een tweede mogelijkheid om de toren te beklimmen.

Voor de groep van 18 mei 13:00 zijn nog enkele plaatsen vrij.  Voor meer informatie en opgave, kijk in de agenda!

Vorig jaar is de toren van de Nieuwstadskerk gerestaureerd. Een onderdeel van deze restauratie was het verbeteren van de publiekstoegang. De toren is toegankelijk tot het niveau van de spits. Dat betekent dat de unieke middeleeuwse spits van rond 1440 goed zichtbaar is.

Bij deze excursie beklimmen we de toren (met ook aandacht voor de oude klokken!) en bezichtigen we ook de fraaie laatmiddeleeuwse kerk. Voor de torenbeklimming is wel een redelijke conditie vereist.

Begin Tweede Wereldoorlog in Zutphen

HVZ.oorlog.ijsselbrug


Foto: Stedelijke Musea Zutphen, Duitse soldaten voor opgeblazen IJsselbrug.

Dit jaar is het in september en oktober vijf en zeventig jaar geleden dat tijdens Tweede Wereld oorlog in Zutphen een munitietrein, na een luchtaanval, ontplofte en een deel van de stad door een bombardement totaal veranderde. In 2020 op 14 april is dan de herdenking van de bevrijding van de stad door de Canadezen.

Lees meer

Gelderse Archeologie Dag 2019

Op vrijdag 12 april 2019 organiseert de Gelserse Archeologie Stichting opnieuw de Gelderse Archeologie Dag, met als doel de onderlinge contacten tussen beroeps- en amateurarcheologen in Gelderland te versterken. Dit jaar nodigen we u uit in de Walburgiskerk te Zutphen, waar wij samen met Gemeente Zutphen en Erfgoed Centrum Zutphen een programma hebben samengesteld.

Het programma

Wij presenteren een gevarieerd programma met als thema; “Bid, werk en bewonder”. Een vijftal sprekers presenteren de meest recente vondsten en opgravingen in en rondom Zutphen, zoals de vondsten in de Walburgiskerk en de opgravingen bij het klooster Rondeel en de Gasthuiskerk. Daarnaast is er een capita selecta van archeologische onderzoeken uit de provincie Gelderland. Sprekers die reeds hun medewerking hebben toegezegd zijn onder andere: Michel Groothedde, (gemeente Zutphen), Norbert Eeltink (Aestimatica), Davy Kastelein (regio Achterhoek), Masja Parlevliet (gemeente Apeldoorn) en Peter Wemerman (Econsultancy).

Klik hier voor meer informatie en inschrijving!