25 jaar Werkgroep Bouwhistorie Zutphen!

Bijzondere avond op 16 april!

In 1993 bezocht stadsarcheoloog Michel Groothedde op uitnodiging van pandeigenaar Ad ten Bosch de kelder van Turfstraat 21. De bijzondere bouwhistorische ontdekkingen in die kelder zijn in het voorjaar van 1994 mede aanleiding tot oprichting van de Werkgroep Bouwhistorie Zutphen, onderdeel van de Historische Vereniging Zutphen (HVZ). Omringd door een aantal deskundige vrijwilligers heeft Michel Groothedde de werkgroep sindsdien verder uitgebouwd.

Doel van de werkgroep is om in Zutphen en Warnsveld de bouwhistorie van interessante panden te onderzoeken, panden van voor 1572. Met andere woorden gemeten over een tijdvak tot min of meer het einde van de Middeleeuwen. Inmiddels 25 jaar na oprichting zijn zo'n 250 panden onderzocht, rapportages opgesteld en gearchiveerd. Alle aanleiding voor een bijzondere HVZ-informatieavond waar leden van de werkgroep een inkijk bieden in hun kennis en ervaring.

De sprekers en hun onderwerpen zijn:

  • Restauratiestukadoor Hans Geerken: Historisch stucwerk;
  • Stadsarcheoloog Michel Groothedde: De oudste gevels in Zutphen;
  • Gemeentelijk bouwhistoricus Jeroen Krijnen: Historische kapconstructies;
  • Bouwkundige en maquettebouwer Constant Willems: Historische kelders in Zutphen.
Kom op tijd want vol is vol
16 april aanstaande in 't Nut te Warnsveld.
Aanvangstijd 20:00 uur (inloop 19:30).

Entree leden HVZ gratis, overige belangstellenden € 2,50

Gelderse Archeologie Dag 2019

Op vrijdag 12 april 2019 organiseert de Gelserse Archeologie Stichting opnieuw de Gelderse Archeologie Dag, met als doel de onderlinge contacten tussen beroeps- en amateurarcheologen in Gelderland te versterken. Dit jaar nodigen we u uit in de Walburgiskerk te Zutphen, waar wij samen met Gemeente Zutphen en Erfgoed Centrum Zutphen een programma hebben samengesteld.

Het programma

Wij presenteren een gevarieerd programma met als thema; “Bid, werk en bewonder”. Een vijftal sprekers presenteren de meest recente vondsten en opgravingen in en rondom Zutphen, zoals de vondsten in de Walburgiskerk en de opgravingen bij het klooster Rondeel en de Gasthuiskerk. Daarnaast is er een capita selecta van archeologische onderzoeken uit de provincie Gelderland. Sprekers die reeds hun medewerking hebben toegezegd zijn onder andere: Michel Groothedde, (gemeente Zutphen), Norbert Eeltink (Aestimatica), Davy Kastelein (regio Achterhoek), Masja Parlevliet (gemeente Apeldoorn) en Peter Wemerman (Econsultancy).

Klik hier voor meer informatie en inschrijving!

De 37e algemene jaarvergadering

skyline 1200 dpi lijn


Aan de leden van de Historische Vereniging Zutphen.

Graag nodigen wij u uit voor de 37e jaarvergadering op

Woensdag 20 maart 2019 in de Wijngaard, Wilhelminalaan 3 in Zutphen.
Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Uit kostenoverwegingen hebben we ook dit jaar voor gekozen de vergaderstukken niet per post toe te zenden.

U kunt ze vinden op onze eigen website. Indien u niet over internet beschikt, kunt u de stukken opvragen bij de secretaris iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ook tijdens de vergadering zijn de vergaderstukken beschikbaar.

Na de pauze, wordt het 25 jarig jubileum van onze Werkgroep Bouwhistorie Zutphen gevierd met een drietal korte lezingen. Hierna heffen we met elkaar het glas op deze heuglijke gebeurtenis.

Klik hier om de stukken te downloaden.

Tijdschrift Zutphen

kinderen
Een foto van drie lachebekjes. Maar wel in 1942 en hun achternaam was Israël! Zij hebben het overleefd. Meer daarover in het nieuwste nummer van Zutphen, het totaal vernieuwde tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen!Heel anders is de heersersblik op de voorkant van ditzelfde tijdschrift, heel anders ook het artikel dat er bij hoort. We zijn nog lang niet klaar.

Er staat ook een gedegen verhaal in hoe Derk Voortman zijn verantwoordelijkheid nam toen vervanging van houtwerk aan de toren van de Walburgiskerk hard nodig bleek. En natuurlijk de wiewastochjes en Zutphen 50 jaar geleden.

Klik hier voor de inhoud.

Lezing: Het wonderlijk bestaan van de Zutphense krant.

Rob Krabben werkte bijna veertig jaar op de redactie van de Stentor en de voorgangers daarvan.

Rob KrabbenLange tijd was hij verslaggever op de redactie Zutphen. In 2015 sloot hij zijn loopbaan bij de krant af als adjunct-hoofdredacteur. Krabben heeft dus de periode meegemaakt waarin de krant van de ene fusie in de andere overname terecht kwam en van de ene reorganisatie in de andere rolde. Hij zal daarom vertellen over het ontstaan van de dagbladen in Zutphen, maar vooral ingaan op de bedreigingen die er zijn geweest en die maken dat het alles behalve vanzelfsprekend was dat Zutphen nog steeds een dagblad met een regionale editie heeft.StentorLees hier verder!

Lezing over missionaris Ludger (742-809)

LiudgerOp dinsdag 15 januari 2019 zal dr. Dirk Otten uit Heerde vertellen over het leven en optreden van de missionaris Ludger (742-809). Door oorlogsomstandigheden en verzet tegen de nieuwe religie verliep de bekeringsarbeid van Ludger ook in ons gebied veel moeizamer dan geschiedschrijvers hebben willen doen geloven. 

Deze bekeringsarbeid van Ludger, en ook van de andere missionarissen verliep moeizaam. Voor de Friezen en de Saksen, met hun oude Germaanse natuurreligie, was het Christendom de religie van hun vijand, de Franken. Die waren er op uit om hun woongebieden in te lijven bij het grote Frankische rijk. Met hun mondelinge cultuur konden ze niet begrijpen dat een religie 'uit een boek' kwam. Ook niet dat een almachtige God zijn zoon een misdadigersdood liet sterven.
Ludger heeft dan ook veel tegenslagen ondervonden. Toen de Friezen met de Saksen in 784 in opstand kwamen, werd zijn arbeid grotendeels teniet gedaan, hij trok naar het klooster Monte Cassino.

Lees hier verder

Tijdschrift Zutphen: Wie weet wat van de boeken?

2018 4De Zutphense Librije was leeg in de oorlog. Daar zijn foto’s van. Toch stond in de Telegraaf in 1943 dat talloze mensen er de vastgeketende boeken kwamen kijken. Nep-nieuws dus. Intussen is niet erg duidelijk waar die boeken toen waren. Daarom wordt in het laatste nummer van Zutphen, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen, een beroep gedaan op het geheugen van de oudere Zutphenaren. Wie weet er echt wat van?

Natuurlijk staat er veel meer in, met foto’s! Hoe de vesting verviel, hoe de tuinen van Huis Baak er uit zagen, hoe een schuifdeur in elkaar zit. En ook dat 50 jaar geleden voor het laatst de melk aan huis bezorgd werd.t is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen.

Klik hier voor de inhoud.