Datum:
15 jan 2019
Tijden:
20:00-22:00
Locatie:
't Nut
Adres:
Breegraven 1, 7231 JA Warnsveld, Nederland
Organisator:
Historische Vereniging Zutphen
Spreker: Dirk Otten

Op dinsdag 15 januari 2019 zal dr. Dirk Otten uit Heerde vertellen over het leven en optreden van de missionaris Ludger (742-809). Door oorlogsomstandigheden en verzet tegen de nieuwe religie verliep de bekeringsarbeid van Ludger ook in ons gebied veel moeizamer dan geschiedschrijvers hebben willen doen geloven.

Deze bekeringsarbeid van Ludger, en ook van de andere missionarissen verliep moeizaam. Voor de Friezen en de Saksen, met hun oude Germaanse natuurreligie, was het Christendom de religie van hun vijand, de Franken. Die waren er op uit om hun woongebieden in te lijven bij het grote Frankische rijk. Met hun mondelinge cultuur konden ze niet begrijpen dat een religie 'uit een boek' kwam. Ook niet dat een almachtige God zijn zoon een misdadigersdood liet sterven.
Ludger heeft dan ook veel tegenslagen ondervonden. Toen de Friezen met de Saksen in 784 in opstand kwamen, werd zijn arbeid grotendeels teniet gedaan, hij trok naar het klooster Monte Cassino.

In de lezing wordt de weg teruggegaan naar de ware Ludger, een missionaris in oorlogstijd die beducht was voor de Noor(d)mannen. Die liever onderricht gaf en abt van zijn eigen klooster was dan bisschop. Die nooit op Helgoland is geweest: dat verhaal nam zijn biograaf over uit een heiligenleven over Willibrord.
Toen hij in Utrecht was 'afgestudeerd', kreeg hij als eerste opdracht om Lebuïnus, die hij in York had leren kennen, in Deventer te herbegraven in het kerkje dat door de Saksen voor de tweede keer was platgebrand. Zijn lichtende voorbeeld was Bonifatius, zijn leermeesters waren abt Gregorius van Utrecht en Alcuïnus, de leider van de Kathedraalschool in York.

Locatie: 't Nut, Warnsveld, Breegraven 1 te Warnsveld.  Vol is Vol.
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

Bijwoning is voor leden van de HVZ gratis.
Niet-leden betalen € 2,50 per persoon, tenzij zij zich op dat moment als lid aanmelden.
  Lezingen |  maandag 30 november -0001 00:00 |  woensdag 09 januari 2019 17:59 |  Eric van Schie |  2662