•   NL DE EN FR

Zoeken

Aanmelden als nieuw lid

Aanmelden nieuwsbrief

Intranet bestuur

Logincode  
Wachtwoord  

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

WBHZ

De WBHZ bestaat nu al 20 jaar, namelijk sinds 1994. Tot voor kort was deze werkgroep de enige in haar soort; nu is er net zo'n werkgroep in Deventer en ook in Dordrecht is men bezig met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. In die tijd heeft de WBHZ zo'n 200 panden in Zutphen onderzocht. Dat had ook gevolgen voor de Zutphense geschiedschrijving. Meer hierover.


  Achtergronden     Databank    Werkgroepleden    Relaties     Werkwijze  

Activiteiten

 Kamper uitje

 

Elk jaar gaat de werkgroep op studiereis. Hoewel we diep in ons hart vinden, dat er eigenlijk niets boven Zutphen gaat, zijn we ook bereid kennis te nemen van de bouwhistorie in andere steden. Dit keer gingen we naar Kampen. De allereerste melding van het bestaan van Kampen is te vinden in het Zutphense archief. En dat gaat weer over het allereerste begin van wat nu het Kampereiland is.

Kampen heeft veel gemeen met Zutphen. Het is een Hanzestad, het ligt aan de IJssel en het carillon hangt in een toren die een beetje lijkt op onze Wijnhuis-toren.

Er zijn natuurlijk ook verschillen. Zo is het begrip 'kelder' door de hoge grondwaterstand daar onbekend. De fundering van de huizen is zodanig dat ze eigenlijk in de grond drijven. Opslag van goederen vond nauwelijks plaats; pakhuizen zijn er eigenlijk niet. Kampen heeft, na de Hanzetijd, een tweede welvaartsperiode gehad door tabaksindustrie en industrialisatie.

We hebben twee huizen van binnen gezien. Verder kregen we een excursie door een zeer enthousiaste Carin Koopman. Door dat enthousiasme waren we bijna te laat voor een bezoek aan de indrukwekkende Schepenzaal en de befaamde ijzeren deur. Op eigen houtje zijn we nog op zoek geweest naar de fameuze kogge, maar die was er niet, waarschijnlijk  toevallig net bij de buren in Lübeck.