•   NL DE EN FR

Zoeken

Aanmelden als nieuw lid

Aanmelden nieuwsbrief

Intranet bestuur

Logincode  
Wachtwoord  

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

WBHZ

De WBHZ bestaat ruim 20 jaar, namelijk sinds 1994. Tot voor kort was deze werkgroep de enige in haar soort; nu is er net zo'n werkgroep in Deventer en ook in Dordrecht en Kampen is men bezig met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. In die tijd heeft de WBHZ zo'n 200 panden in Zutphen onderzocht. Dat had ook gevolgen voor de Zutphense geschiedschrijving. Michel Groothedde vertelt daarover; u kunt er ook over lezen.

Haal hier Zutphense torens op

 

 Achtergronden   Databank    Werkgroepleden    Relaties   Werkwijze 


Activiteiten

 

RoermondDit jaar ging onze jaarlijkse excursie naar onze voormalige medehoofdstad Roermond, dicht bij de kiemcel van Gelre. Met een groot aantal van onze leden gingen we per auto op weg naar het zuiden. Roermond ligt een verrekte eind weg, zodat je na een wegongeluk -al is het van een ander- te laat bent voor de lunch. Onze voortreffelijke gids, Bert Herregodts, bereidde ons dan ook bij de lunch voor op de excursie.

Roermond heeft, zeker na 1543, wel een heel andere geschiedenis dan Zutphen. Na de graven en hertogen van Gelre, kregen ze een duizelingwekkende reeks van heersers over zich heen. Dat is goed te zien aan de grote verscheidenheid aan bouwstijlen.

Roermond is rijk aan terrasjes, en waar vind je aan de voet van een oude Romaanse (mede dank zij Cuypers) kerk, een orkestje tussen de mensen doortoeteren? De kerk was van binnen ook mooi, we hebben er onder andere het graf van een oude Graaf en Gravin van Gelre bewonderd. 

 Naarmate de excursie vorderde kwamen steeds meer saillante details aan het licht: van het netwerken van Cuypers (wat toen nog gewoon vriendjespolitiek heette, ach ja, Roermond), tot een eigen (intussen dode) bisschop die het Hiernamaals naar zijn hand zette. Op de markt was de carillon van het stadshuis ook de moeite waard. Hierop staan verschillende beelden die de historie van Roermond uitbeelden, waaronder een bisschop, papierschepper en de heer Cuypers.

Het sluitstuk was een etentje aan de boorden van de Roer. Dat was vlak bij de Maria Theresiabrug (jawel, die van Oostenrijk), verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, daarna geopend door Juliana Regina Hollandae(!), en waarop een vriendelijke Roermonder een foto van ons maakte.

 

-->