•   NL DE EN FR

Zoeken

Aanmelden als nieuw lid

Aanmelden nieuwsbrief

Intranet bestuur

Logincode  
Wachtwoord  

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

WBHZ

De WBHZ bestaat ruim 20 jaar, namelijk sinds 1994. Tot voor kort was deze werkgroep de enige in haar soort; nu is er net zo'n werkgroep in Deventer en ook in Dordrecht en Kampen is men bezig met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. In die tijd heeft de WBHZ zo'n 200 panden in Zutphen onderzocht. Dat had ook gevolgen voor de Zutphense geschiedschrijving. Meer hierover.


  Achtergronden     Databank    Werkgroepleden    Relaties     Werkwijze  

Activiteiten

 Verdreven trap

 

Een verdreven trap is niet als een weggejaagde dictator. Het is een trap met een bijzondere manier om de bocht om te gaan. zie de afbeelding hiernaast. In oude huizen is hij heel gewoon, in de moderne, zo comfortabele woningen niet.

In moderne huizen, waar de trap een bocht heeft, draait die plotseling een kwart om. Je struikelt er makkelijk. Een ouderwetse verdreven trap is wat beter doordacht. De bocht gaat een stuk geleidelijker. Kijk maar naar het plaatje.

Het prettige aan zo'n verdreven trap is dat je er niet vanaf struikelt; dat is de ervaring van bezitters van zo'n trap. Dat zou toch een argument voor de wetgever hebben moeten zijn. Maar in ons marktgerichte tijdvak is nog belangrijker dat een moderne trap goedkoper te maken is.

En zo komt het dat de verdreven trap uit de moderne huizen verdreven is.

Hoewel, zou het voor een goede programmeur moeilijk zijn een constructie-programma te schrijven?