•   NL DE EN FR

Zoeken

Aanmelden als nieuw lid

Aanmelden nieuwsbrief

Intranet bestuur

Logincode  
Wachtwoord  

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

WBHZ

De WBHZ bestaat ruim 20 jaar, namelijk sinds 1994. Tot voor kort was deze werkgroep de enige in haar soort; nu is er net zo'n werkgroep in Deventer en ook in Dordrecht en Kampen is men bezig met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. In die tijd heeft de WBHZ zo'n 200 panden in Zutphen onderzocht. Dat had ook gevolgen voor de Zutphense geschiedschrijving. Meer hierover.


  Achtergronden     Databank    Werkgroepleden    Relaties     Werkwijze  

Activiteiten

Torens van Zutphen

 

Wie naar de skyline van Zutphen kijkt valt één ding op: Zutphen doet zijn bijnaam eer aan.

In de torenstad staan enkele imposante torens te pronken. In het midden ziet u de Sint Walburgiskerk (ook wel Walburgskerk genoemd). Links van de Walburgskerk ziet u de Wijnhuistoren.

Wist u dat zich in de Walburgskerk een duistere gang bevindt die door niemand meer gebruikt wordt? Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog tot drie maal toe geprobeerd is om de watertoren op te blazen? En waarom luidt de Broederen-
kerk iedere dag zijn klok om tien voor tien?

Om meer te weten te komen over de torens van Zutphen heeft de werkgroep bouwhistorie een lessenreeks ontwikkeld voor middelbare scholieren: 'Torens van Zutphen'. Tijdens deze lessenreeks lopen de leerlingen een wandeling door Zutphen waarbij ze stilstaan bij tien torens.

Niet alle torens zijn op zichzelf staande torens; de leerlingen maken ook kennis met traptorens en muurtorens. Bij iedere toren krijgen de leerlingen aanvullende informatie en een aantal verdiepende vragen. Zo maken de leerlingen op een leuke manier kennis met de bouwhistorie en de geschiedenis van Zutphen. De vragenbladen zijn er zowel voor de onder als bovenbouw.

Op zaterdag 12 september presenteren wij dit project vol trots op de open monumentendag.

Bent u geïnteresseerd, kom dan vooral langs. Bij gebleken belangstelling hebben wij eventueel ook plannen om de 'Torens van Zutphen' aan particulieren aan te bieden.