•   NL DE EN FR

Zoeken

Aanmelden als nieuw lid

Aanmelden nieuwsbrief

Intranet bestuur

Logincode  
Wachtwoord  

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

WBHZ

De WBHZ bestaat ruim 20 jaar, namelijk sinds 1994. Tot voor kort was deze werkgroep de enige in haar soort; nu is er net zo'n werkgroep in Deventer en ook in Dordrecht en Kampen is men bezig met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. In die tijd heeft de WBHZ zo'n 200 panden in Zutphen onderzocht. Dat had ook gevolgen voor de Zutphense geschiedschrijving. Michel Groothedde vertelt daarover; u kunt er ook over lezen.

Haal hier Zutphense torens op

 

 Achtergronden   Databank    Werkgroepleden    Relaties   Werkwijze 


Activiteiten

 

 De Stakenbrandsweerd

Dit is een oud plaatje (1951/52) van de veel oudere Stakebrandsweerd. Vaag is de top van de pagode te zien die aanleiding was voor ons bezoek.

Het herenhuis Stakebrandsweerd is in 1812 gebouwd als buitenhuis voor de familie Wilbrenninck. In de loop der jaren vonden er verbouwingen plaats. Een ingrijpende verbouwing was het gevolg van een brand in de tweede helft van de 19e eeuw. De gevel is toen verlaagd en de kapconstructie en dakvorm zijn gewijzigd.

Er is nog wel meer aan veranderd. Zowel het gevelbeeld als het interieur zijn hoofdzakelijk 19e eeuws. Een 19e eeuwse theekoepel is in de 20e eeuw helaas verdwenen.

Een belangrijke functiewijziging van het gehele pand vond plaats in 1909, Stakebrandsweerd werd toen een boerderij. In deze periode zijn er schuren gewijzigd en bijgebouwd. Inmiddels is Stakebrandsweerd weer hoofdzakelijk een woonhuis, waarbij de huidige eigenaar, de familie Wijers, nog parttime boer is.

 

 

 

-->