•   NL DE EN FR

Zoeken

Aanmelden als nieuw lid

Aanmelden nieuwsbrief

Intranet bestuur

Logincode  
Wachtwoord  

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

WBHZ

De WBHZ bestaat ruim 20 jaar, namelijk sinds 1994. Tot voor kort was deze werkgroep de enige in haar soort; nu is er net zo'n werkgroep in Deventer en ook in Dordrecht en Kampen is men bezig met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. In die tijd heeft de WBHZ zo'n 200 panden in Zutphen onderzocht. Dat had ook gevolgen voor de Zutphense geschiedschrijving. Meer hierover.


  Achtergronden     Databank    Werkgroepleden    Relaties     Werkwijze  

Activiteiten

Nieuwstad 43

 

In 1336, dat is bijna 780 jaar geleden, woedde in de Nieuwstad een grote stadsbrand. Het is waarschijnlijk, maar niet zeker, dat daarna dit pand werd gebouwd. Zekerheid is er pas sinds 1461; dat is niet zo erg veel daarna.

Na schade of verwaarlozing -wat is het verschil?- is het pand in 1617 beschreven als een huisplaats met steenwerk. Dat kan goed duiden op ruïne-achtige toestanden. Toen is de zaak ook verkocht. Er is alle reden te veronderstellen dat daarop het huis is herbouwd.

Bij deze bouwfase hoort waarschijnlijk de balklaag boven de insteekkamer aan de achterzijde met de kenmerkende geprofileerde sleutelstukken onder de balken. Ook hoort bij deze bouwfase vermoedelijk de goed bewaard gebleven opzet van het pand met een dwarsmuur. Aan de achterzijde scheidt die een vertrek met stookplaats af van een groter vertrek aan de straatzijde. Deze muur is ook in de kelder aanwezig.

De opzet met verwarmbare vertrekken aan de achterzijde is vrij algemeen (geweest) en werd ook wel met een apart achterhuis uitgevoerd. Tegenwoordig is de beschreven opzet als gevolg van het veelvuldig wegbreken van de tussenmuur zeldzaam geworden, zeker op de begane grond. Zoals in zo veel panden is de tussen- of brandmuur ook in Nieuwstad 43 op de begane grond verwijderd. Uit de (late) negentiende eeuw is met name de winkelpui goed bewaard gebleven.

Wilt u meer weten? Klik dan op deze link.