•   NL DE EN FR

Zoeken

Aanmelden als nieuw lid

Aanmelden nieuwsbrief

Intranet bestuur

Logincode  
Wachtwoord  

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

WBHZ

De WBHZ bestaat ruim 20 jaar, namelijk sinds 1994. Tot voor kort was deze werkgroep de enige in haar soort; nu is er net zo'n werkgroep in Deventer en ook in Dordrecht en Kampen is men bezig met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. In die tijd heeft de WBHZ zo'n 200 panden in Zutphen onderzocht. Dat had ook gevolgen voor de Zutphense geschiedschrijving. Michel Groothedde vertelt daarover; u kunt er ook over lezen.

Haal hier Zutphense torens op


  Achtergronden     Databank    Werkgroepleden    Relaties     Werkwijze  

Activiteiten

 

De Berkelruïne

Dit is een oud plaatje van de Berkelruïne (RCE) en het laat goed zien hoe ideeën veranderen in de loop van de tijd. In 1825 schilderde Jan Willem Pieneman dit. Een ruïne met struiken erop; dat was pas mooi. Het gebeurde zelfs dat men ruïnes ontwierp, met struikgewas.

Kort nadat dit schilderij was gemaakt, is de Berkelruïne (die ook wel Bovenberg wordt genoemd) gerestaureerd, zodanig dat er ruimte was voor groen. Planten op een bouwwerk, dat is de goedkoopste manier om een ruïne af te breken.

Dat doen de plantenwortels voor je. Nu willen we meer van het bouwwerk zelf zien. De architect/restaurateur Kok had een andere opvatting; hij maakte er een kaal bouwwerk van.

Johans Kreek liet aan de hand van deze en andere voorbeelden ons zien hoe de visie op restaureren is veranderd. Nu willen we niet zozeer het oude bouwwerk zien puur, zoals het oorspronkelijk was, maar de lotgevallen tussen die oorspronkelijke staat en het nu mogen best getoond worden. Ook dat is historie. Ook nu heersen er diverse opvattingen. De ene restaurateur is wat steiler in de leer dan de ander. Zet drie deskundigen bij elkaar en je hebt een discussie.

Zijn we nu helemaal van die begroeiingen op ruïnes af? Nee; kijk weer naar de Berkelruïne. Bij de laatste restauratie is er voor gezorgd dat de muurvarentjes in de voegen behouden bleven.