Skyline Zutphen uitsnede

WEBSHOP       |      LID WORDEN

Leporello

cover HPWie weet dit eigenlijk?

In slechts honderd jaar veranderde Zutphen enorm! Niet alleen het beeld van stad, dorp en buitengebied, ook de bevolkingssamenstelling en vooral… de manier van leven. Het Erfgoedcentrum Zutphen, de Historische Vereniging Zutphen en de David Evekink Stichting vertellen in 2021 het verhaal van ‘de vergeten eeuw’, Zutphen van 1800 tot 1900.

De negentiende eeuw begon met de Franse tijd. De Franse revolutie, die in 1789 uitbrak, veroorzaakte ook in ons land grote onrust. Toen de Franse legers in 1795 over bevroren rivieren de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnenvielen, vluchtte stadhouder Willem V naar Engeland en werd ons land uitgeroepen tot Bataafse Republiek. Dat betekende dat Nederland een ‘moderne’ democratische staat werd, met een grondwet, een burgerlijke stand en ook bijvoorbeeld een metriek stelsel.

Harmonicaboek

Wat er allemaal gebeurde is uiteengezet in een uniek harmonicaboek. In een twee meter lange tijdlijn zijn de ontwikkelingen beschreven. Die zijn verdiept met een aantal prachtige verhalen. De leporello is te bestellen voor € 3,- via de webshop. Inwoners van Zutphen en Warnveld kunnen de bestelling afhalen bij het Regionaal Archief in de Spiegelstraat.


Historische Vereniging Zutphen

Spiegelstraat 13-17

7201 KA Zutphen

info@historiezutphen.nl
06-34865641 

facebooklogoklein   twitterlogoklein