Skyline Zutphen uitsnede

WEBSHOP       |      LID WORDEN

2023-01

2301 ZCoverKoude tijden

Herman Buyen werd Nederlands kampioen langbaanschaatsen. Dat was in Zutphen op de IJsbaan in 1942 en het staat in het net uitgekomen nummer van ZUTPHEN, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen. Waarom in Zutphen en niet in Amsterdam? Het was toen oorlog en dat had vreemde consequenties. Het staat allemaal in het artikel over deze gebeurtenis.

Ook uit ‘de’ oorlog, maar van wat andere aard, is een artikel over Pictura en Het Palet en met name Bertus Voortman. Toen was er De Nederlandsche Kultuurkamer (naar het Duitse Reichskulturkammer) voor schrijvers en kunstenaars. Daar werd vastgesteld wat goedgekeurde kunst was, en dat was politiek. Geen wonder dat het een onbeminde overheidsinstelling was. Neem gerust kennis van deze recente, maar toch bijna vergeten geschiedenis.

Veel langer geleden werd nog in de kerk begraven. Onze ‘Grote of St. Walburgiskerk’ is rijk aan grafstenen. Daarover, maar ook over wat daar nog meer aan wetenswaardigs is te vermelden, gaat een artikel van een van de gidsen in die kerk. En, natuurlijk, de minibiografietjes van mensen die ooit waren verbonden met Zutphen. Wie waren toch Jacob Ketel en Bernard Joost Verstege? Wat hield Zutphen bezig in 1973? En verder Signaleringen van boeken over onze historie, van de Schupstoel, via een vernieuwde Historische Atlas tot een stevig stel boeken over de geschiedenis van Gelderland. Lees, smul ervan en word wijzer. Dus snel naar boekhandel of archief en koop dat blad.

Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief, Spiegelstraat 13.


Het eerste nummer van dit jaar bevat de volgende artikelen:
 • Een meter sneeuw en toch titelstrijd op de ijsbaan
  Menno Tamminga
 • Kunstvereniging Pictura & Tekengenootschap Het Palet
  Een vriendelijke verstrengeling
  Willem Sprengers
 • Ongelijk, stinkend en rijk
  Grafzerken in de Walburiskerk
  Louis Peeters
 • Niets nagelaten
  Jan Frings
 • Wie was toch ...
  Jacob Ketel

  Gerrie Willemsen en Evelien Marskamp

  Bernard Joost Verstege
  Rob Kammelar
 • Signaleringen
  Mirjam van Velzen-Barendsen
 • Zutphen vijftig jaar geleden
  1973(1)
  Menno Tamminga
Artikelen uit vorige nummers zijn hier te vinden.
Historische Vereniging Zutphen

Spiegelstraat 13-17

7201 KA Zutphen

info@historiezutphen.nl
06-34865641 

facebooklogoklein   twitterlogoklein