Skyline Zutphen uitsnede

WEBSHOP       |      LID WORDEN

Wij zijn vrij!

Wij zijn vrij voorkant boekEen jaar geleden begon Menno Tamminga aan de research voor zijn boek "Wij zijn vrij!". Hij las 24 dagboeken van Zutphenaren en Warnsvelders die tussen '44 en '45 een dagboek bijhielden. In dat jaar bewoog hij met de tijd mee: vanaf september waarin Zuid-Nederland net is bevrijd, de slag om Warnsveld en Zutphen (5-14 april) die tot en met de Hoven tien dagen duurde, tot aan de langverwachte bevrijding.

Van dokter tot doodgraver. Ze tonen aan dat iedereen een dagboek kan bijhouden. De voortdurende angst, het onophoudelijke geschut en de vele branden in de stad worden aan de dagboeken toevertrouwd. Griezelig dichtbij komt het gestamp van Duitse soldatenlaarzen door de steeg langs het huis. Het oorlogsgeweld is buiten, de stilte in de schuilkelders adembenemend. Ieder geluid wordt geduid. Het is wachten op de Tommy's, die even later Canadezen, blijken te zijn en de blijdschap en opluchting als Zutphen eindelijk bevrijd is.

Tamminga, sinds vijf jaar woonachtig in Zutphen, schreef eerder De vuist van de vakbond (2017) en De uitverkoop van Nederland (2009). Dit keer een lokaal historisch boek van zijn hand waarbij hij passages uit persoonlijke dagboeken samensmeedde tot één groot ooggetuigenverslag. Het werd een reconstructie van een huiveringwekkende tijd die voelbaar dichtbij komt.

Prijs: € 15,-, verkrijgbaar via de webshop.
Historische Vereniging Zutphen

Spiegelstraat 13-17

7201 KA Zutphen

info@historiezutphen.nl
06-34865641 

facebooklogoklein   twitterlogoklein