25 februari 2024

Raadsels en Oplossingen

Wat of waar mag de Middelwaard dan wel zijn? Die vraag komt allicht op als je de voorplaat ziet van ZUTPHEN, het zojuist verschenen kwartaalblad van de HVZ. En met vestingwerken nog wel. Er staan wel meer raadsels op de voorplaat. Welke Van der Worp?

Een goed verhaal begint met een raadsel of een probleem. Wie is de dader? Krijgen ze elkaar? Wat staat er deze keer in de Signaleringen? Welke bijna vergeten mensen staan nu in de Wie-was-toch-rubriek? Allemaal raadsels die voor de lezer worden opgelost. En ook verrassingen zoals in de rubriek van 50 jaar geleden: “Een zogenaamde office-computer” voor B&W. Niet te geloven, alweer 50 jaar! Ook het raadsel van de Vestingwerken op de Middelwaard, de sigarenfabriek in Warnsveld en meer worden opgelost. Maar de kogel in de Walburgiskerk blijft raadselachtig. Daarentegen komen we wel te weten of het Willem of Herman van der Worp was die een bepaald schilderij maakte. Sterker nog, als kers op de taart staat dit, tot voor kort onbekende Zicht op Polsbroek tentoongesteld in de winkel van het Stedelijk Museum Zutphen. Dus gaat dat zien en bemachtig een exemplaar van het eerste nummer in 2024 van het altijd weer verrassende ZUTPHEN. Al was het maar om te zien hoe is vastgesteld wie de schilder ervan is.

Leden van de Historische Vereniging Zutphen krijgen al zulk moois thuis bezorgd, voor anderen geldt het volgende: Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging Zutphen voor 6,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief, Spiegelstraat 13.