12 februari 2024

Lezingenserie Cultureel Platform Zutphen: Powervrouwen in de Middeleeuwen

In de geschiedenis – dus ook in de middeleeuwen – zijn het niet alleen mannen die een plek in de geschiedenisboeken verdienen. Al in de middeleeuwen waren er talentvolle vrouwen die zich ontwikkelden tot invloedrijke personen. Reden voor Het Cultuur Platform Zutphen om in maart en april 2024 een vijftal lezingen ‘Powervrouwen in de Middeleeuwen’ te organiseren. 
Een van de schrijvers die juist aan deze vrouwen veel aandacht besteedt in haar historische boeken is Thera Coppens. In veel van haar publicaties staat de vrouw centraal. Zij opent de lezingenreeks.
Talentvolle wetenschappers en schrijvers hebben een bepaalde vrouw(en) als onderwerp van hun lezing. Onze regio, het hertogdom Gelre, komt daarbij nadrukkelijk aan de orde.

De lezingenserie wordt afgesloten door Piet Leupen, emeritus hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis. Zijn focus ligt op Vrouwen en het Koningsschap in de Middeleeuwen.

Programma

  • Donderdag 14 maart 2024: Schrijfster Thera Coppens houdt een lezing over ‘Twee Vrouwen vechten om de macht’
  • Donderdag 21 maart 2024: Lezing door historicus Roos in ’t Velt ‘Mechtelt van Gelre, het bewogen leven van de enige hertogin van Gelre’
  • Donderdag 28 maart 2024: Lezing door drs. Jeanne van der Stappen ‘Margaretha van York’
  • Donderdag 4 april 2024: Lezing door drs. Agave Kruijssen ‘Leonora van Staverden, hertogin van Gelre en prinses van Plantagenet
  • Donderdag 11 april 2024: Lezing door Prof. dr. Piet Leupen ‘Vrouwen en het Middeleeuwse koningsschap’.

De reeks van 5 lezingen kost €145,- inclusief koffie of thee. Plaats: Stedelijk Museum ’s Gravenhof 4 Zutphen. Tijd: 14.30 – 16.45 uur. Het is mogelijk in te schrijven voor een of meer lezingen à €30,- per lezing. Inschrijven via het aanmeldformulier op de website cultuurplatformzutphen.nl.

https://cultuurplatformzutphen.nl/powervrouwen-in-de-middeleeuwen/